Начин на приготвяне
Почистете мидите, а счупените изхвърлете.
Сложете ги в тенджера и залейте с бялото вино. Пуснете два дафинови листа вътре и сложете капака.
Пуснете котлона на най-силната степен и когато течността заври, засечете две минути. През това време разклащайте тенджерата, за да се отворят мидите.
Свалете ги от огъня и прецедете от бульона (запазете чаша от него).
Оставете мидите да се охладят и извадете ядките. Разпределете ги в подходящи тарелки, които имате възможност да затворите херметически.
Следва приготвянето на най-важната част от тази рецепта - маринатата ескабеш. Запържете наситнения чесън в загрятия зехтин и останалия дафинов лист.
Когато чесънът придобие златист цвят, свалете от огъня и добавете обикновения и пушения пипер.
Разбъркайте и сипете отделения бульон от мидите и оцета. Добавете зърната пипер и пак разбъркайте.
Залейте мидите, като течността напълно трябва да ги покрива. Охладете ги напълно, затворете и приберете да се мариноват в хладилник за един ден.
Получава се страхотен аперитив, опитайте!
Мидите в специална марината са чудни!