Начин на приготвяне
Бобът се се счуква в хаванче. Слага се в леко подсолена студена вода да кисне за една нощ. Лукът се нарязва и се задушава в олиото с 1/3 к.ч. вода за няколко минути.
Към задушения лук прибавяме измития и отцеден боб, джоджена, чубрицата и червения пипер, размит в 2 с.л. вода. Заливаме с 1 ч.ч. вода, посоляваме и варим на тих огън до поемането на водата.
Изсушените чушки се изчистват от дръжките и семките. Заливаме с вряла вода и след като омекнат се пълнят с бобената смес.
Пълнените чушки нареждаме в тенджерка(по възможност на дъното могат да се сложат клонки от вишна), покриваме с гореща вода на 2-3 см. над чушките и слагаме чиния, която ги притиска.
Пълнените чушки се варят на слаб огън и се поднасят студени.