Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Перфектното гъбено ризото

Перфектното гъбено ризото

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8832k17k
Перфектното гъбено ризото4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
24 мин.
Общо
39 мин.
Порции
2
"Не случайно сме нарекли това ризото перфектно - разкошен вкус и аромат"

Необходими продукти

  • шалот - 60 грама
  • ориз арборио - 250 грама (или Карнароли)
  • бульон - около 650 мл (зеленчуков или гъбен)
  • гъби - 250 грама (Пачи крак или манатарки)
  • пармезан - 50 грама
  • магданоз - 3 стръка
  • бяло вино - 80 мл
  • масло - 30 грама
  • черен пипер
  • зехтин - 40 мл екстра върджин
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

На много слаб котлон сложете тенджерка с бульона, за да го поддържате постоянно горещ.

Почистете гъбите и ги нарежете.

Наситнете лука. Загрейте зехтина и запържете лука с щипка сол за около 2-3 минути.

Прибавете ориза и бъркайте за още 3 минути. Налейте виното и гответе в продължение на 2 минути.

На няколко части налейте горещия бульон. Спазвайте основното правило за вкусно ризото - добавяте следващата част, едва когато предишната се е усвоила напълно. Не спирайте да разбърквате.

Преди добавянето на последната част бульон прибавете гъбите.

Времето за готвенето е около 15 минути - така оризът ще е кремообразен и много вкусен.

Накрая добавете маслото и половината от пармезана. Рабъркайте, за да се усвоят и разтопят. Ако е необходимо, посолете леко.

Поръсете ризотото с останалия пармезан, наситнен магданоз и малко черен пипер.

Перфектното гъбено ризото е готово.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: