Начин на приготвяне
На много слаб котлон сложете тенджерка с бульона, за да го поддържате постоянно горещ.
Почистете гъбите и ги нарежете.
Наситнете лука. Загрейте зехтина и запържете лука с щипка сол за около 2-3 минути.
Прибавете ориза и бъркайте за още 3 минути. Налейте виното и гответе в продължение на 2 минути.
На няколко части налейте горещия бульон. Спазвайте основното правило за вкусно ризото - добавяте следващата част, едва когато предишната се е усвоила напълно. Не спирайте да разбърквате.
Преди добавянето на последната част бульон прибавете гъбите.
Времето за готвенето е около 15 минути - така оризът ще е кремообразен и много вкусен.
Накрая добавете маслото и половината от пармезана. Рабъркайте, за да се усвоят и разтопят. Ако е необходимо, посолете леко.
Поръсете ризотото с останалия пармезан, наситнен магданоз и малко черен пипер.
Перфектното гъбено ризото е готово.