Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Малки питки»Чеснови малки питки с гауда

Чеснови малки питки с гауда

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8832k17k
Чеснови малки питки с гауда
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
45 мин.
Порции
18
"Ароматни и вкусни са чесновите малки питки с гауда!"

Необходими продукти

  • прясно мляко - 270 мл.
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - 480 г + за доомесване
  • мая - 12 г жива
  • краве масло - 50 г
  • чесън - 2 скилидки
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • гауда - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За малките питки със сирене най-напред разтопете маслото на много слаб огън и при него разбъркайте двете скилидки чесън - пресовани.

Натрошете маята при млякото, затоплено до 37 градуса. Сложете захарта и разбъркайте.

Когато маята шупне (8-10 минути) я сипете при брашното.

Добавете белтъка на яйцето, солта и половината разтопено чесново масло.

Омесете гладко, еластично и нелепнещо тесто като си поръсвате още брашно, ако е нужно.

Оставете го да почине 15 минути и от него късайте малки топки, сплесквайте, мажете с останалото чесново масло и пълнете с настъргано сирене гауда (заделете от него и за поръсване накрая). Краищата събирайте и запечатвайте добре, а после оформяйте на кръгло или леко издължено хлебче или малка питка.

Подредете питчиците в две тави, покрити с хартия за печене като оставяте разстояние между тях.

Покрийте с чисти кърпи или фолио и оставете за около час да втасат.

Намажете всички питки с разбит с малко вода жълтък, поръсете със заделената гауда и пъхнете в загрята на 170 градуса фурна.

Печете до златист загар, около 20 минути, но зависи и от размера на питките.

Хапвайте топли със любимата си супа или друго ястие, а защо не и като вкусна, питателна закуска сутрин или в следобедните часове.

Ароматни и вкусни са чесновите малки питки с гауда!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: