Начин на приготвяне
За малките питки със сирене най-напред разтопете маслото на много слаб огън и при него разбъркайте двете скилидки чесън - пресовани.
Натрошете маята при млякото, затоплено до 37 градуса. Сложете захарта и разбъркайте.
Когато маята шупне (8-10 минути) я сипете при брашното.
Добавете белтъка на яйцето, солта и половината разтопено чесново масло.
Омесете гладко, еластично и нелепнещо тесто като си поръсвате още брашно, ако е нужно.
Оставете го да почине 15 минути и от него късайте малки топки, сплесквайте, мажете с останалото чесново масло и пълнете с настъргано сирене гауда (заделете от него и за поръсване накрая). Краищата събирайте и запечатвайте добре, а после оформяйте на кръгло или леко издължено хлебче или малка питка.
Подредете питчиците в две тави, покрити с хартия за печене като оставяте разстояние между тях.
Покрийте с чисти кърпи или фолио и оставете за около час да втасат.
Намажете всички питки с разбит с малко вода жълтък, поръсете със заделената гауда и пъхнете в загрята на 170 градуса фурна.
Печете до златист загар, около 20 минути, но зависи и от размера на питките.
Хапвайте топли със любимата си супа или друго ястие, а защо не и като вкусна, питателна закуска сутрин или в следобедните часове.
Ароматни и вкусни са чесновите малки питки с гауда!