ezine.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Буркани»Кисел чесън с джанки в буркани

Кисел чесън с джанки в буркани

ЗорицаЗорица
Новак
1544684k105
Кисел чесън с джанки в буркани
Снимка: Зорица
1 / 3
04/10/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Общо
15 мин.
Порции
1
"Кисел чесън с джанки, приготвен в буркани за зимата - супер апетитно"

Необходими Продукти

  • за буркан от 1800 мл
  • пресен чесън - 1 килограм
  • захар - 2 равни с.л.
  • сол - 2 равни с.л.
  • оцет - 2 с.л.
  • люти чушки - по желание
  • джанки - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете от мустачетата пресния чесън, отрежете стъблото му и обелете най-външните чсзти.

Наредете в буркан почистения чесън и го залейте със студена вода. Сложете капачката, но без да я звивате. Оставете така на хладно и тъмно място.

За три последователни дни трябва да смените водата 3 пъти - по 1 път дневно.

След като смените и последната вода, добавете в буркана захарта, оцета и солта.

Залейте с нова вода. Ако искате, може да добавите малко джанки и люти чушлета, които сте надупчили на няколко места.

Сложете капачката на буркана (отново без да запечатвате) и оставете на хладно и тъмно място за още някоко дни.

След това налейте още вода, ако се е изпарила, запечайте буркана и приберете на хладно.

След един месец чесънът вече ще е готов за консумиране.

Киселият чесън с джанки в буркани е много вкусен.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: