Начин на приготвяне
За този сос за пица трябва да обелите доматите и да ги смелите. За тази цел загрейте вода в тенджера и щом заври пускайте по няколко домата във врящата вода за минута. След това извадете в друг съд и охладете. Така най-лесно ще обелите доматите.
Обелените домати смелете в машинка за мелене на месо.
Лютите чушки почистете от семето и също смелете или нарежете на много ситно.
Морковите почистете и настържете на едро ренде или смелете в блендер. Те ще дадат на соса допълнителна плътност и сладост.
Сложете доматите, лютивите чушки и морковите в голям съд на котлона и варете около 1 час, до желаната гъстота, като разбърквате периодично.
Малко преди да свалите соса от котлона прибавете чесъна, предварително почистен и нарязан на ситно, черен пипер, сол, захар, зехтин и нарязани листа пресен босилек.
Разбъркайте всичко и гответе още 10 минути.
След това напълнете доматения сос в бурканчета и стерилизирайте за 15-20 минути.
От това количество направих 10 бурканчета по 250 мл.
Изключително вкусен и ароматен сос за пица и паста, който да ползвате през зимата.
Моят сос за пица и паста в буркани е готов.