ezine.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Колбаси»Мезета»Осолена и сушена сланина за зимата

Осолена и сушена сланина за зимата

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Новак
1293504k178
Осолена и сушена сланина за зимата
Снимка: Диляна
1 / 2
01/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
20
"Най-вкусното мезенце за всички времена"

Необходими Продукти

  • сланина - 3 килограма
  • черен пипер
  • чубрица
  • морска сол - 3 кг (едра)
  • червен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете на квадратни парчета сланината.

Сипете морска сол на дъното на достатъчно голяма тенджера. Сложете ред сланина, ред сол и отгоре сложете останалата сланина. Запълнете краищата хубаво със сол - целта е сланината да не се вижда.

Сложете капак и приберете тенджерата на хладно за 3 дни.

След това извадете и всяко едно парче остържете от събраната сол.

В голяма купа сипете подправки (каквито обичарте) и оваляйте всяко парче сланина, за да полепнат хубав.

В края на парчета направете дупка и завържете дебел конец. Окачете мезето да се суши на проветриво и прохладно място.

Осолената и сушена сланина за зимата е готова.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: