Начин на приготвяне
Сипете леко затоплените мляко и вода в малка купичка. Прибавете солта, сухата мая и 2-3 лъжици брашно. Разбъркайте и оставете настрана, за да може маята да шупне.
Междувремено пресейте брашното и оформете и кладенче в средата му. Сипете вътре зехтина и вече шупналата мая.
Постепенно замесете меко тесто и го оформете на топка. Оставете да втаса на топло, за да втаса до удвояване на обема.
Разточете втасалото тесто на тънка кора. Намазнете и набрашнете тава с диаметър 24 и сложете тесто, така че да краищата да излизат извън формата.
Отгоре наредете нарязаните гъби, кашкавал и бекон. Подгънете навтъре краищата на тестото.
Поръсете с пресен босилек.
Загрейте фурната на 200 градуса. Печете фокачата до готовност.
Италианската фокача с бекон е много вкусна.