Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Яхния»Яхния от варива и зеленчуци

Яхния от варива и зеленчуци

Марина НордМарина Норд
Новак
1k48627
Яхния от варива и зеленчуци2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8

Необходими продукти

  • леща - 500 г грах или фасул
  • олио - ½ ч.ч.
  • лук - 3 глави
  • моркови - 2 бр.
  • целина - 1 парче
  • домати - 2 бр.
  • магданоз - (за граха)
  • чубрица - (за лещата)
  • копър - (за граха)
  • джоджен - (за боба)
  • чесън - ½ глава
  • червен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В зависимост от това какво се използва - грах, леща или боб, се сварява до омекване.

Ако ще се прави яхни с боб, той трябва да е бил предварително накиснат, след това водата се излива, кипва в друга вода, отново се изхвърля и след това се вари до омекване.

Лукът, морковите, чесънът и целината се нарязват на дребно и се задушават в мазнината. Добавя се малко вода и нарязаните на кубчета домати.

Поръсва се с червения пипер, разбърква се и се добавя в тенджерата при свареното вариво. Посолява се и се оставя да кипне за малко. Добавят се подправките и се сваля от котлона готовата яхния.

Яхния от варива и зеленчуци - семпло, но много вкусно постно ястие.

Рейтинг

4.3
53
43
31
20
10
Дай твоята оценка: