Начин на приготвяне
Крушите се почистват от сърцевината и дръжките и се нарязват на много тънки филийки. В отделен съд яйцата се разбиват със захарта на гъста пяна.
След това се добавя прясното мляко и ванилията. Брашното се смесва с маята и се добавя към яйчената смес. Продуктите се разбъркват до получаването на еднородна смес.
Зрънцата на кардамона и маковото семе се стриват на прах в хаванче и се добавят към тестената смес. Тестото се исзипва в предварително намазнена и набрашнена тавичка, а отгоре се подреждат резените круши.
Бадемите се смилат на фин прах заедно с половината от захарта. Постепенно се добавят и брашното, маслото. Последно се добавя остатъка от захарта. Продуктите отново се смилат, след което се прибират в хладилник, за да стегнат.
Охладения щрусел се натрошава и се разпределя върху наредените круши. Сладкишът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35 минути.