Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Пухкав кекс с бял крем и круши

Пухкав кекс с бял крем и круши

Пухкав кекс с бял крем и круши
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 2
01/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Ние приготвихме този пухкав кекс с крем и круши, сега е ваш ред"

Необходими Продукти

  • кедрови ядки - 20 грама
  • круши - 4 големи
  • балсамов оцет - 60 мл
  • захар - 50 г
  • масло - 30 г
  • за тестото
  • захар - 170 грама
  • брашно - 250 грама
  • портокалова кора - от 1 портокал
  • яйца - 5 бр.
  • бакпулвер - 10 г
  • масло - 160 г
  • ванилия - 1 бр.
  • за крема
  • портокалов сок - от 1 портокал
  • маскарпоне - 500 грама
  • захар - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете крушите и ги нарежете на дълги резени. Разтопете маслото и запържете в него крушите. След това налейте балсамовия оцет и щом леко се изпари, прибавете захарта.

Когато течността се редуцира, извадете пошираните круши и ги оставете настрана, за да се охлаедят.

Разбийте захарта и яйцата с миксер до получаване на пухкава смес. Прибавете разтопеното масло, брашното с бакпулвера и портокаловата кора. Разбъркайте внимателно с помощта на силиконова бъркалка.

Сипете тестото във форма с диаметър 26 см, в която сте сложили хартия за печене.

Отгоре подредете крушите във форма на ветрило. Поръсете кекса с кедровите ядки и го запечете в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.

Междувременно си направете крема за сладкиша. Смесете захарта с маскарпонето и сока от портокал. Бъркайте с помощта на миксер до сгъстяване на сместа.

Разрежете готовия кекс на две части. Намажете с крема и го слепете.

Пухкавият кекс с бял крем и круши е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: