Ezine.bg»Рецепти»Основни Ястия»Тортия»Испанска тортиля с аспержи

Испанска тортиля с аспержи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8592k16k1k
Испанска тортиля с аспержи
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
26/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
53 мин.
Порции
7

Необходими Продукти

  • яйца - 5 броя
  • аспержи - 4 зелени
  • картофи - 3 средни /големи
  • лук - 1 глава, средна
  • зелен чесън - 4 стръка
  • спанак - 1 пълна шепа
  • чушки - 1 бр. зелена
  • зехтин - за пържене
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо почистете картофите и лука, след което ги нарежете на възможно по-тънки люспички.

Пресния чесън и аспержите почистете и нарежете на парченца с размер 0.5 см. Спанака и чушката нарежете на по-едро.

Сипете зехтин в тиган с диаметър 22-23 см и го загрейте на бавен/умерен огън. Добавете две щипки сол и запържете всички зеленчуци, но без спанака - той се добавя в края.

Бъркайте от време на време, като не бива да ви притеснява, ако картофите се начупят.

Отцедете запържените зеленчуци от зехтина (запазете го) и оставете да се поохладят.

Междувременно разбийте яйцата с две щипки сол и ги сипете при зеленчуците, като разбъркате добре.

Върнете тигана на умерен огън и сипете малка част от заделения зехтин. Сипете сместа и внимателно заравнете.

Оставете тортията да се готви, докато ръбчетата започнат да побеляват. С помощта на шпатула повдигнете внимателно едната страна и ако има златист загар отдолу, а повърхността още е прекалено течна, намалете котлона малко. Сложете капак и гответе още 1-2 минути. Имайте предвид, че не бива да чакате прекалено много, за да може тортията да остане сочна.

Леко обърнете тортията в чиния, чийто диаметър е по-голям от този на тиган. Бъдете бързи, за да не се разтече и я приплъзнете отново в тигана, за да може да се запече и от другата страна.

Увеличете отново котлона и след 2 минути свалете от огъня. Оставете тортията вътре в тигана за кратко и едва тогава я сложете в чиния.

Съвет: Сочна и много вкусна тортия става, когато се пече на силен огън - яйцето вътре ще е тчено. Този метод обаче е за по-напреднали кулинари, тъй като е много лесно тортията да се разпадне при обръщането.

Испанската тортиля с аспержи е много вкусна!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: