Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Крем карамел»Крем карамел с тиква и целувчен меренг

Крем карамел с тиква и целувчен меренг

marcheva14marcheva14
Новак
651533k
Крем карамел с тиква и целувчен меренг
Снимка: marcheva14
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6
"Ако ви е омръзнало да хапване класически, опитайте да разнообразите крем карамела ето така"

Необходими продукти

  • яйца - 2 броя
  • тиква - 200 грама
  • захар - 55 грама
  • сметана - 150 мл (висок процент)
  • прясно мляко - 150 мл
  • джинджифил на прах - 1/4 ч.л.
  • ванилов екстракт - 1 ч.л.
  • индийско орехче - 1/3 ч.л.
  • КАРАМЕЛ
  • захар - 40 грама
  • ЦЕЛУВЧЕН МЕРЕНГ
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • захар - 60 грама
  • белтъци - 45 грама
  • лимонов сок - 2 капки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Необходима е тясна форма с размери 24х12 см. Хубаво е да по-малка, защото така десертът ще стане достатъчно висок.

Обелете и нарежете тиквата на малки кубчета, сварете я на пара. Охладете готовата тиква и добавете към нея сметаната със захарта, яйцата, млякото и индийското орехче, ванилията и джинджифила на прах. С пасатор разбийте до гладък крем.

Карамелизирайте захарта за карамела и я сипете в подготвената форма. Отгоре залейте с тиквения крем, като минете смесете през цедка. Печете крема за един час, но задължително на водна баня.

В зависимост от фурната може да се наложи и малко по-дълго печене - около час и половина.

Извадете крем карамела и след като се поохлади го приберете в хладилник - най-добре за 1 нощ.

На следващия ден внимателно минете отстрани с нож и обърнете в чиния.

Разбийте белтъците с помощта на телена бъркалка. Добавете захарта и сложете на умерен огън, като не спирате да бъркате докато кремът не стигне до 45 градуса, а захарта се разтопи напълно.

Свалете от огъня и разбийте с миксер до получаване на пухкав сняг, като добавите и ванилията.

Сипете меренга в пош със звездовиден накрайник и шприцовайте върху крем карамела. Обгорете отгоре с горелка за още по-хубав ефект.

Обгарянето е задължителна част от приготвяне на десерта, но ако нямате горелка, може да го пъхнете в силно сгорещена фурна за около 40 секунди.

Крем карамелът с тиква и целувчен меренг е готов.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: