Ezine.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Печена ципура в ароматен сос

Печена ципура в ароматен сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Печена ципура в ароматен сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Без ароматното сосче тази печена ципура не би била толкова вкусна"

Необходими продукти

  • ципура - 2 риби по 900 г
  • сол - 4 щипки
  • бял пипер - 4 щипки
  • зехтин - 4 с.л.
  • лимонов сок - 4 с.л.
  • за соса
  • бренди - 60 г
  • шалот - 4 бр.
  • скариди - 200 г обелени и почистени
  • краве масло - 150 г
  • брашно - 3 с.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • сол
  • магданоз - 2 стръка листа
  • рибен бульон - 2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-напред почистете ципурата от люспи и вътрешности. Оформете филетата риба и махнете костите, оставете кожата.

Пригответе марината за риба от останалите продукти за нея. Оставете да престои 2 часа.

През това време може да пригответе един много вкусен сос за риба със скариди. Бульонът, който се използва за него, е приготвен от главите и обелките на скаридите.

Наситнете лука шалот и магданоза. Сипете зехтин и половината масло в тиган и ги запържете. Добавете към тях скаридите, после брендито. Когато алкохола се изпари след около 2 мин., може да извадите скаридите с масло.

Добавете брашното и разбъркайте. Сипете рибния бульон и разбъркайте до гладкост на соса. След това добавете останалото масло и разбъркайте да се разтопи добре. Върнете обратно скаридите.

Включете скарата и сложете рибата с кожата надолу за 2 минути, после обърнете от другата страна.

Изключително бързо се приготвя тази риба на скара.

Поднесете печената ципура в ароматен сос и се насладете.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: