Зеленчуци Темпура

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8042k15k598
Зеленчуци Темпура
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
05/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • тиквички - 1 бр. малка
  • аспержи - 8 бр. зелени, тънки
  • праз - 1/4 стрък, бялата част
  • моркови - 1 бр.
  • броколи - 6 малки розички
  • брашно - 100 г универсално
  • царевично нишесте - 100 г или оризово брашно
  • сол - 5 г
  • захар - 1 щипка
  • студена вода - 300 мл
  • олио - за пържене
  • лед
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Пригответе си темпура, като разбиете на кашичка брашната с ледената вода, сол и захар. Не е нужно да се стараете, да е съвършено гладка.

Сложете няколко кубчета лед и приберете в хладилник.

2. Подгответе си зеленчуците, почиствайки и нарязвайки ги на тънки парченца или ивици. Освен посочените може да разнообразните и с други по ваш вкус.

В нашия случай морковът е подходящо да се нареже с белачка за зеленчуци на тънки, дълги ивици, а тиквичката - по диагонал с мандолина.

Праза си нарежете също на дълго, а броколите разчленете на малки розички.

Аспержите отрежете само 6 см от върха, а остатъка може да ползвате за зеленчукова кремсупа или друго ястие.

3. Загрейте вода на силен огън и шокирайте, първо, морковите за 30 секунди, после праза и аспержите, а накрая броколите бланширайте за малко повече време.

Повечето зеленчуци, които се приготвят в темпура, са сурови, но тези, които ние използваме в дадената рецепта, имат нужда от малко омекотяване, с изключение на тиквичката.

Леко омекналите зеленчуци изваждайте върху кухненска хартия, която да попие влагата.

4. Сложете купата със студена темпура в по-голяма купа с лед, за да я поддържа с нужната температура.

Загрейте обилно количество олио на силен огън и в него пускайте от парченцата зеленчуци, потопени в панировката.

Ако темпурата ви стане рядка от разтопения лед, то сипете още малко брашно. Ако пък е гъста (възможно е, ако ползвате оризово брашно, то да поеме повече течност.)

5. Пържете до светло- златисто зеленчуците и ги изваждайте върху пласт кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.

Темпурата се получава много фин като коприна и чудно хрупкава. Но за да имате успех, трябва да спазите изискването за ледена темпура силно горещо олио, както и да не слагате голямо количество от зеленчуците, а да ги пържите на малки части, така температурата на олиото няма да спада, а и няма да се залепват един за друг панираните зеленчуци.

6. Поднесете зеленчуците темпура като предястие или мезе с любимия ви млечно-чеснов сос или в азиатски стил със соев сос.

Добър апетит!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: