Начин на приготвяне
1. Пригответе си темпура, като разбиете на кашичка брашната с ледената вода, сол и захар. Не е нужно да се стараете, да е съвършено гладка.
Сложете няколко кубчета лед и приберете в хладилник.
2. Подгответе си зеленчуците, почиствайки и нарязвайки ги на тънки парченца или ивици. Освен посочените може да разнообразните и с други по ваш вкус.
В нашия случай морковът е подходящо да се нареже с белачка за зеленчуци на тънки, дълги ивици, а тиквичката - по диагонал с мандолина.
Праза си нарежете също на дълго, а броколите разчленете на малки розички.
Аспержите отрежете само 6 см от върха, а остатъка може да ползвате за зеленчукова кремсупа или друго ястие.
3. Загрейте вода на силен огън и шокирайте, първо, морковите за 30 секунди, после праза и аспержите, а накрая броколите бланширайте за малко повече време.
Повечето зеленчуци, които се приготвят в темпура, са сурови, но тези, които ние използваме в дадената рецепта, имат нужда от малко омекотяване, с изключение на тиквичката.
Леко омекналите зеленчуци изваждайте върху кухненска хартия, която да попие влагата.
4. Сложете купата със студена темпура в по-голяма купа с лед, за да я поддържа с нужната температура.
Загрейте обилно количество олио на силен огън и в него пускайте от парченцата зеленчуци, потопени в панировката.
Ако темпурата ви стане рядка от разтопения лед, то сипете още малко брашно. Ако пък е гъста (възможно е, ако ползвате оризово брашно, то да поеме повече течност.)
5. Пържете до светло- златисто зеленчуците и ги изваждайте върху пласт кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
Темпурата се получава много фин като коприна и чудно хрупкава. Но за да имате успех, трябва да спазите изискването за ледена темпура силно горещо олио, както и да не слагате голямо количество от зеленчуците, а да ги пържите на малки части, така температурата на олиото няма да спада, а и няма да се залепват един за друг панираните зеленчуци.
6. Поднесете зеленчуците темпура като предястие или мезе с любимия ви млечно-чеснов сос или в азиатски стил със соев сос.
Добър апетит!