Начин на приготвяне
Лукът се нарязва на ситно, корените за супа и доматите на кубчета. Задушават се в част от растителното масло с щипка сол, като се прибавят последователно. Като поомекнат, се прибавя оризът и се разбърква със зеленчуците.
Картофите се обелват, измиват се и сурови се настъргват на ренде. Посоляват се и се разделят на две части.
Едната половина от картофите се разстила на дъното на намазана с мазнина тавичка, изравнява се и върху нея се разстила на равномерен пласт сместа от зеленчуците и ориза, която се покрива с останалите картофи.
Наръсва се останалото растително масло и се налива 2 ½ чаени чаши гореща вода, като тук там се слагат парченца от маслото.
Мусаката се пече в умерена фурна 30 мин., изважда се и се залива с разбитите в киселото мляко с щипка сол яйца и се пече още десетина минути.
Наръсва се с черен пипер магданоз и се поднася със салата по избор.