Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака от зеленчуци

Мусака от зеленчуци

Мусака от зеленчуци
Снимка: Петя
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • корени за супа - 1 връзка
  • лук - 1 глава
  • картофи - 500 г
  • ориз - ½ ч.ч.
  • домати - 4 - 5 бр.
  • масло - 4 с.л. растително
  • краве масло - 30 г
  • яйце - 2 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се нарязва на ситно, корените за супа и доматите на кубчета. Задушават се в част от растителното масло с щипка сол, като се прибавят последователно. Като поомекнат, се прибавя оризът и се разбърква със зеленчуците.

Картофите се обелват, измиват се и сурови се настъргват на ренде. Посоляват се и се разделят на две части.

Едната половина от картофите се разстила на дъното на намазана с мазнина тавичка, изравнява се и върху нея се разстила на равномерен пласт сместа от зеленчуците и ориза, която се покрива с останалите картофи.

Наръсва се останалото растително масло и се налива 2 ½ чаени чаши гореща вода, като тук там се слагат парченца от маслото.

Мусаката се пече в умерена фурна 30 мин., изважда се и се залива с разбитите в киселото мляко с щипка сол яйца и се пече още десетина минути.

Наръсва се с черен пипер магданоз и се поднася със салата по избор.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: