Начин на приготвяне
Преди да започнете с приготвянето на портокаловия кекс, настържете кората от един лимон и портокал и ги полейте с рома. Оставете в купичка.
Отделете жълтъци от белтъци и разбийте на сняг последните. Добавете към тях захарта, разбивайки непрекъснато, за да се получи пухкава смес.
Добавете към сместа сока от един портокал заедно с олиото. Разбъркайте отново.
Пресейте брашното и бакпулвера заедно с ванилията. Добавете към сместа. Последни сложете цитрусовите корички и пак разбъркайте.
Сипете сместа в набрашнена и намазнена форма, изпечете за половин час на 180 градуса.
Изстискайте сока от другите два портокала. Залейте ароматния кекс, докато е още топъл.
Маслото и шоколада разтопете на водна баня. Добавете 2 лъжици мляко. Полейте лесния кекс с портокалов сок със сместа.