Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Чеснова питка със сирене

Чеснова питка със сирене

Румяна СакалийскаРумяна Сакалийска
Ветеран
3191k5187
Чеснова питка със сирене3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
18 мин.
Общо
78 мин.
Порции
6
"Неустоимо вкусно чеснова питка със сирене - дори не е нужно ястие, за да си я хапнете"

Необходими продукти

  • яйца - 1 бр.
  • захар - 15 г
  • суха мая - 4 г
  • прясно мляко - 90 мл топло
  • масло - 3 с.л. разтопено
  • брашно - 280 г
  • чесън на прах - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • сирене - 250 г
  • жълтък - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме яйцето добре и след това прибавяме захарта, маята, топлото мляко, маслото, малко брашно, разбъркваме отново и оставяме на топло за 15 минути.

Когато маята се активира, малко по малко добавяме брашното, размесено със солта и чесъна на прах.

Замесваме меко тесто, което покриваме с кърпа и го оставяме да втаса за 45 минути.

Готовото тесто разделяме на две топки, които разточваме на кори с дебелина около 10 см.

В намазнена тава слагаме първата кора, поръсваме равномерно с натрошеното сирене и отгоре покриваме с втората кора.

Намазваме питката със сирене с разбит жълтък с малко вода и я печем в предварително загрята фурна на 180°С за 15 - 18 минути.

Хапвайте тази чеснова питка със сирене по всяко време на деня.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: