Солени възелчета

Румяна СакалийскаРумяна Сакалийска
Ветеран
3191k5187
Солени възелчета
Снимка: Румяна Сакалийска
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Децата със сигурност ще харесат тези тестени възелчета със сирене за закуска"

Необходими продукти

  • прясно мляко - 150 мл топло
  • мая - 5 г суха
  • зехтин - 2 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • белтъци - 2 броя
  • брашно - 350 г
  • ЗА ПЛЪНКАТА
  • овче сирене - 200 г
  • ЗА НАМАЗВАНЕ
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тези различни хлебчета в голяма купа сипваме топлото мляко, прибавяме сухата мая, зехтина, захарта, малко брашно и разбъркваме добре.

Оставяме купата на топла за 15 минути, за да се активира добре маята.

След това прибавяме разбитите белтъци със солта и разбъркваме.

Малко по малко започваме да прибавяме пресятото брашно и замесваме меко тесто.

Намазваме тестото с малко олио, покриваме го с найлоново фолио и го оставяме да втаса за 40-45 минути.

Доомесваме готовото тесто с още малко брашно и го разделяме на топки.

Всяка топка разточваме на тънка кора.

Всяка кора наръсваме с натрошено сирене, завиваме на тестени рулца, усукваме фитил и внимателно го връзваме на възел.

Подреждаме възелчетата в намазнена тава и ги намазваме с разбития жълтък с прясно мляко.

Печем солени възелчета в предварително загрята фурна на 180°С за 15-20 минути.

След като ги извадим от фурната, ги напръскваме леко с вода и ги завиваме за малко с кърпа, за да останат пухкави тестените закуски със сирене.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: