Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Ризото с пиле и пармезан

Ризото с пиле и пармезан

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8832k17k
Ризото с пиле и пармезан
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
2
"Колкото повече пармезан добавите към това ризото, толкова по-вкусно ще бъде то"

Необходими продукти

  • пилешко филе - 250 г или почистено месо от бутче
  • ориз - 210 г арборио
  • зехтин - 50 г
  • лук - 100 г
  • чесън - 2 скилидки
  • бяло вино - 60 мл. или розе
  • пилешки бульон - 600 мл.
  • пармезан - 100 г
  • масло - 1 с.л. меко, или маскарпоне
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът и чесъна се накълцват и запържват в зехтина за 4-5 минути. Добавя се пилешкото месо на малки късчета да се запържи и то.

Сипва се оризът и се бърка 2 минути на умерен огън или 1 минута на по-силен, след това се налива виното и се оставя за минутка да се изпари алкохолът.

Започва да се добавят по два черпака от топлия пилешки бульон и се бърка до усвояването му от ориза. Овкусява се със сол.

Сипват се още два черпака и така докато се поеме всичката течност и получим лека кремообразна субстанция, която обгръща зрънцата ориз, сварени ал денте. Може да ги опитате и ако са още много твърди да долеете още бульон или вода, но в никакъв случай не размеквайте ориза прекалено.

Съобразете се с указанията на пакета за времето на варене, обикновено 15-17 минути са достатъчни и после оставяте да улегне още 4-5 минути встрани от котлона.

След като се дръпне от огъня, се слага част от настъргания пармезан и маслото и хубаво се разбърква.

Ризотото се сервира с още пармезан на люспи и деликатна поръска от прясно смлян черен пипер.

Консумирайте ястието топло на момента.

Ризотото с пиле и пармезан е готово.

Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за ризото като това вкусно ризото с манатарки или това ризото миланезе.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: