Начин на приготвяне
Копривата е един от безценните пролетни дарове на природата, затова не пропускайте да я включите в менюто си и да се възползвате от полезните ѝ качества.
Попарете копривата във вряща вода за 1-2 минути. Отцедете и я накълцайте, премахнете стъблата.
Наситнете или смелете целината, лука и доматите. Запържете ги в сгорещеното олио, а след няколко минути добавете и чушките, които сте нарязали по-едро.
След 3-4 минути задушаване на зеленчуците добавете копривата и поръсете с червения пипер. Ако желаете, може да добавите 2 лъжици доматено пюре от концентрант.
Разбъркайте за кратко и прибавете към манджата едро нарязаните картофи и сините сливи.
Посолете зеленчуковата яхния и налейте 2 литра топла вода. Оставете да се готви на умерен огън до сваряване на картофите - 25-30 минути.
Ако ви се стори, че манджата не е достатъчно гъста, може да я сгъстите с лъжица брашно, разтворено в малко вода. В случай, че добавите брашно, гответе още 10-тина минути.
Постната картофена манджа с коприва и сливи е готов.
Коментари