Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунак»Козунак с 2 вида шоколад

Козунак с 2 вида шоколад

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8832k17k
Козунак с 2 вида шоколад
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10

Необходими продукти

  • черен шоколад - 50 г 70% какао
  • прясно мляко - 150 мл /37 градуса/
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - 530 г + допълнително
  • краве масло - 50 г
  • яйца - 3 бг. големи
  • свинска мас - 25 г
  • мая - 25 г жива
  • захар - 150 г за поръсване
  • ром - 1 и 1/2 капачки
  • кора от портокал - от 1/2 цитрус
  • кора от лимон - от 1/2 цитрус
  • бял шоколад - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете 80 мл мляко, 80 г брашно, маята, лъжичка захар, маята. Оставете сместа и оставете за 20 минути на топло.

Пресейте брашно и направете кладенче. Сипете жълтъка от едно яйце и 2 цели. Добавете цитрусовите кори, половината разтопено масло, останалото мляко, захарта, разтопената мас и рома.

Замесете козуначено тесто, добавяйки останалото масло и малко олио. Поръсвайте с брашно от време на време. Оставете да втаса за час.

Шоколадите начупете на парченца и добавете в тестото. Нагънете го няколко пъти. Разделете на две еднакви части, а всяка част на още три. Направете фитили и сплетете после на две козуначени плитки.

Сложете готовите козунаци в правоъгълни форми, оставете да увеличат обема си. Намажете с белтък и поръсете със захар. Може да поръсите и с шоколад вместо захар.

Печете козунака с шоколад за половин час на 170 градуса.

Оставете козунака с 2 вида шоколад да изстине и поднесете.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: