Начин на приготвяне
В хладката вода поставяме маята и оставяме така за кратко време. В дълбока купа си пресяваме брашното, оформяме кладенче, в което изсипваме всичко за баницата.
Оформя се тесто, което трябва да е омесено добре. Разделяме го на 3 топки, не го оставяме да втаса.
Вземаме една от топките, точим на кора. Намазваме с помощта на четка с разтопеното масло. Ръсим от плънката, която е натрошено сирене.
Оформяме си стегнато руло, което усукваме малко и намазваме с олио. Нарязваме на кръгчета с дебелина около 2 см.
Всяко едно от тях нареждаме в намазана с олио тава или покрита с хартия за печене, като оставяме на разстояние едно от друго.
Сега вече оставяме да втаса на топло до двойното им увеличение.
След като е готова поставяме в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 45 минути.
Ако се наложи, след 20-тата минута покриваме с хартия. Вадим и оставяме да изстине добре.
Приготвяме сиропа от водата и захарта. С топлия сироп заливаме сладката баница и веднага покриваме с кърпа, за да се задуши.
Сиропираната баница със сирене е готова.