Козунак без яйца

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k6
Козунак без яйца
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Ех, тези козунаци, толкова са любими на всички"

Необходими продукти

  • прясно мляко - 210 мл
  • захар - за поръсване
  • мая - 4 г суха
  • сол - 4 г
  • брашно - 290 г
  • краве масло - 20 г
  • бадеми - около 25 г
  • стафиди - шепа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопленото мляко изсипваме в съд и към него прибавяме сухата мая. Разбъркваме добре и оставяме на страна.

Пресяваме брашното предварително и към него добавяме захарта, солта и разбъркваме добре.

Правим кладенче, изсипваме млякото с маята и започваме да бъркаме сместа с помощта на шпатула.

Бъркането първо е в купата, а след това преместваме на плота и продължаваме да месим. Месенето продължава поне 20 минути

Тестото започва да лепне все по малко, по време на месенето и става по разтегливо и еластично.

Добавяме кравето масло към тестото и започваме отново да месим, докато започне да се отлепя от масата. Разделяне си тестото на топки.

Подреждаме и поставяме в съд топките, като завиваме с фолио и оставяме на топло. Изчакваме козуначеното тесто да удвои обема си.

Всяка топка оформя на фитили. С трите фитила си правим козуначена плитка, която поставяме във форма.

Оставяме страхотния козунак отново да удвои обема си, след което намазваме с масло и подреждаме бадемите и стафидите отгоре.

Поставяме козунака без яйца да се пече във загрята фурната на 180 градуса до готовност.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: