Начин на приготвяне
Използвайте меки и много добре узрели кайсии, за да бъде вкусът на ликьора още по-хубав.
Измийте плодовете и махнете костилките им, след което ги поръсете със захарта и изстискания сок от лимона. Налейте водата и сложете плодовете на умерен огън. Щом поврят 10-15 минути. Махнете от котлона и пасирайте сместа до получаване на хомогенно пюре.
Оставете плодовото пюре да се охлади, след което го прецедете от различни жилки, като използвате ситна цедка.
Ако искате ликьорът да е по-лек, налейте алкохола в още горещото пюре и върнете на огъня за 1-2 минути. Така алкохолът ще се поизпари и ликьорът ще е с по-нежен вкус.
Имате и друг вариант - след като охладите пюрето да го смесите с бялото вино и мастиката.
Разбъркайте и ако има нужда, добавете още захар. Може и да разредите с малко алкохол и вода.
Налейте плодовия ликьор в шишенца и ги затворете добре. Приберете напитката в хладилник за едно денонощие, след което е напълна готова за консумация.
Сипете в чашки и охладете допълнително с кубчета лед.
Домашният ликьор от кайсии е готов.