Ezine.bg»Рецепти»Алкохол»Ликьор»Домашен ликьор от кайсии

Домашен ликьор от кайсии

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8832k17k
Домашен ликьор от кайсии4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
33 мин.
Порции
20
"Наздраве с този домашен кайсиев ликьор, който върви най-добре с весела компания"

Необходими продукти

  • бяло вино - 250 мл
  • кайсии - 15 - 16 (голям размер)
  • захар - 120 грама (количеството зависи от сладостта на кайсиите)
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
  • мастика - 250 мл (или узо)
  • вода - 350 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Използвайте меки и много добре узрели кайсии, за да бъде вкусът на ликьора още по-хубав.

Измийте плодовете и махнете костилките им, след което ги поръсете със захарта и изстискания сок от лимона. Налейте водата и сложете плодовете на умерен огън. Щом поврят 10-15 минути. Махнете от котлона и пасирайте сместа до получаване на хомогенно пюре.

Оставете плодовото пюре да се охлади, след което го прецедете от различни жилки, като използвате ситна цедка.

Ако искате ликьорът да е по-лек, налейте алкохола в още горещото пюре и върнете на огъня за 1-2 минути. Така алкохолът ще се поизпари и ликьорът ще е с по-нежен вкус.

Имате и друг вариант - след като охладите пюрето да го смесите с бялото вино и мастиката.

Разбъркайте и ако има нужда, добавете още захар. Може и да разредите с малко алкохол и вода.

Налейте плодовия ликьор в шишенца и ги затворете добре. Приберете напитката в хладилник за едно денонощие, след което е напълна готова за консумация.

Сипете в чашки и охладете допълнително с кубчета лед.

Домашният ликьор от кайсии е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: