Начин на приготвяне
Подберете здраве, зрели и ароматни ябълки. Нарежете ги на дребно и е добре да махнете семките. Смелете ги на пюре с мелачка и ги оставете да отлежават.
За да се ускори ферментацията, трябва да се прибави захарен сироп. На 100 л вода се добавя 18 кг захар. По време на ферментацията, кашата се бърка 3 пъти на ден.
Щом приключи ферментацията кашата се изварява и дестилира. Алкохолното съдържание на ябълковата ракия трябва да е 38 градуса.
Коментари
За да се получи висококачествена ябълкова ракия се прави следното:
1. ябълките се мелят;
2. пресова се кашата на преса за да се изцеди сока;
3. слага се захар-разтворена предварително в част от воното като се загрява, трябва да се достигнат 16-20% захарност по Бригс (постига се със захаромер);
4. добавят се дрожди, като се следва технологията за правене на бяло вино;
5. затваря се херметически;
6. поставя се воден клапан на бидона
7. поддържа се темперетура между 18-22 градуса в помещението;
8. периодично се следи захарността, като се използва захаромер. Когато захарността падне на нула, нагарча сока и мирише на спирт това означава, че е време за варене.
По този начин се прави висококачествена ябълкова ракия!
п.с
Също така по тази технология може да се направи сайдер или ябълков оцет.
На здраве :)