Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Постен ориз с гъби, домати и чушка

Постен ориз с гъби, домати и чушка

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Постен ориз с гъби, домати и чушка
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Смело с магданоз поръсете и на този вкусен вегетариански ориз се насладете"

Необходими продукти

  • гъби - 500 г (микс)
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 брой
  • бренди - 45 мл
  • чушки - 1 брой зелена
  • домати - 2 бр.
  • магданоз - 4 с.л. накълцан
  • ориз - 220 грама
  • чесън - 2 скилидки
  • олио - 90 мл
  • копър - 1 ч.л. сух
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо си подгответе всички зеленчуци. Наситнете чесъна и лука, на малко по-едри кубченца нарежете чушките и лука. Обелете доматите и ги настържете, а гъбите нарежете на едре.

Задушете в сгорещеното олио първо лука, чушката и морковите. Овкусете ги със сол, добавете гъбите. След 8-10 минути налейте брендито към сместа.

Щом алкохолът се изпари, добавете чесъна с настърганите домати. Разбъркайте и продължете да пържите още 2-3 минути.

Измийте добре ориза и пригответе вода за него - на 1 част ориз трябва 2.5-3 части вода.

Сипете ориза в тигана и бъркайте непрекъснато, за да се позапържи. Овкусете с черен пипер и сол, добавете половината магданоз и копъра. Налейте водата и сложете капак.

Гответе ориза докато се усвои течността. Първо гответе на силен котлон, а след като водата заври, намалете. Гответе около 18-20 минути. Ако не е готов, трябва да долеете още малко вода.

Оставете ориза да стои под капак за още 5-10 минути, за да се задуши добре.

Поднесете вегетарианския ориз, като го поръсите с пресен магданоз.

Постният ориз с гъби, домати и чушка е готов.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: