Начин на приготвяне
Нарежете лука и го задушете в олиото заедно с малко вода за няколко минути, докато остане на мазнина.
Прибавете гъбите, предварително почистени и нарязани и замразените зеленчуци. Задушете и тях за кратко.
Измийте добре ориза и добавете и него. Бъркайте непрекъснато, докато се запържи и стане прозрачен.
Прибавете 2 ч.ч. вода или зеленчуков бульон, както и подправките и сол на вкус. Оставете на котлона за няколко минути.
През това време загрейте фурната.
Прехвърлете ориза с гъби и зеленчуци в тава и отгоре наредете маслините.
Залейте с още една чаша вода и сложете да се пече в загрята фурна на 200 градуса за 30-40 минути.
Сервирайте постния ориз с гъби, замразени зеленчуци и маслини топлъл, обилно поръсено с нарязан пресен магданоз.