Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на фурна»Постен ориз с гъби, замразени зеленчуци и маслини

Постен ориз с гъби, замразени зеленчуци и маслини

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Постен ориз с гъби, замразени зеленчуци и маслини
Снимка: Росица Петрова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • ориз - 1 ч.ч.
  • гъби - 250 г (пресни)
  • замразени зеленчуци - 250 г (моркови, грах, карфиол)
  • олио - 50 мл
  • лук - 1 връзка пресен
  • маслини - 100 г
  • сол
  • къри - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • магданоз - пресен
  • джоджен - пресен
  • керевиз - няколко листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете лука и го задушете в олиото заедно с малко вода за няколко минути, докато остане на мазнина.

Прибавете гъбите, предварително почистени и нарязани и замразените зеленчуци. Задушете и тях за кратко.

Измийте добре ориза и добавете и него. Бъркайте непрекъснато, докато се запържи и стане прозрачен.

Прибавете 2 ч.ч. вода или зеленчуков бульон, както и подправките и сол на вкус. Оставете на котлона за няколко минути.

През това време загрейте фурната.

Прехвърлете ориза с гъби и зеленчуци в тава и отгоре наредете маслините.

Залейте с още една чаша вода и сложете да се пече в загрята фурна на 200 градуса за 30-40 минути.

Сервирайте постния ориз с гъби, замразени зеленчуци и маслини топлъл, обилно поръсено с нарязан пресен магданоз.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: