Начин на приготвяне
Лукът, ситно нарязан, се задушава в растителното масло с щипка сол и 1 – 2 супени лъжици гореща вода до омекване, прибавят се почистените, измити и нарязани гъби и се задушават десетина минути.
Прибавят се червеният пипери доматите, нарязани на дребно, оризът и 2 ½ чаени чаши гореща вода. Сместа се посолява на вкус и се вари на тих огън, докато оризът попие течността. Готовото ястие се наръсва с магданоз.
Ястието може да се приготви и по следният начин: Лукът се запържва в растителното масло, прибавя се оризът и се пържи до прозрачност.
Отделно в подсолена вода се сваряват почистените и нарязани гъби.
Като омекнат, се прибавят към ориза и се заливат с гъбен бульон и гореща вода (общо 2 1/2 чаени чаши).
Отгоре се нареждат филии от доматите, посоляват се и ястието се пече в умерена фурна, докато оризът попие течността.
Вади се и се наръсва с нарязан магданоз и настърган кашкавал.