Начин на приготвяне
Измийте печурките, обелете и ги нарежете. Не ги мийте продължително, защото ще се напоят с вода и ще загубят своите вкусови качества. Обелете доматите и ги настържете.
Запържете в загрятото олио наситнените праз и чесън. Използвайте голям тиган. Щом омекнат, добавете настъргания домат и посолете зеленчуците.
Бъркайте около 2 минути и прибавете гъбите. Гответе, докато отделената течност се изпари и зеленчуците останат само на мазнина.
Прибавете предварително измития ориз. Запържете за кратко и овкусете с мащерката, шафрана, куркумата, черния пипер и чубрицата.
Налейте вода според сорта ориза, тъй като всяка марка и вид изискват различно количество течност. След като налеете водата, усилете котлона на максимална степен.
Щом заври, намалете до умерен варете до готовност - около 15-20 минути.
От време на време може да разбърквате леко, но не прекалено много. Ако видите, че оризът залепва, намалете малко огъня.
Преди да свалите ориза на тиган от котлона, овкусете с пикантния пипер на люспи. Покрийте готовия ориз с кърпа, за да се задуши за 3-4 минути.
Поднесете като самостоятелно основно или като гарнитура към риба или печени меса.
Жълтият ориз с гъби, праз и домати е готов.