Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на Тиган»Жълт ориз с гъби, праз и домати

Жълт ориз с гъби, праз и домати

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8592k16k1k
Жълт ориз с гъби, праз и домати
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 3
14/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
3

Необходими Продукти

  • печурки - 200 - 220 грама бели
  • ориз - 250 грама (дългозърнест)
  • праз - 1 стрък
  • чесън - 3 скилидки
  • домати - 2 средни
  • черен пипер - прясно смлян
  • лют пипер - 1 к.л. или на вкус (на люспи)
  • мащерка - 1 щедра щипка (сушена)
  • чубрица - 1 щипка
  • шафран - 1 щипка
  • куркума - 1 щипка
  • олио - 40 мл
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте печурките, обелете и ги нарежете. Не ги мийте продължително, защото ще се напоят с вода и ще загубят своите вкусови качества. Обелете доматите и ги настържете.

Запържете в загрятото олио наситнените праз и чесън. Използвайте голям тиган. Щом омекнат, добавете настъргания домат и посолете зеленчуците.

Бъркайте около 2 минути и прибавете гъбите. Гответе, докато отделената течност се изпари и зеленчуците останат само на мазнина.

Прибавете предварително измития ориз. Запържете за кратко и овкусете с мащерката, шафрана, куркумата, черния пипер и чубрицата.

Налейте вода според сорта ориза, тъй като всяка марка и вид изискват различно количество течност. След като налеете водата, усилете котлона на максимална степен.

Щом заври, намалете до умерен варете до готовност - около 15-20 минути.

От време на време може да разбърквате леко, но не прекалено много. Ако видите, че оризът залепва, намалете малко огъня.

Преди да свалите ориза на тиган от котлона, овкусете с пикантния пипер на люспи. Покрийте готовия ориз с кърпа, за да се задуши за 3-4 минути.

Поднесете като самостоятелно основно или като гарнитура към риба или печени меса.

Жълтият ориз с гъби, праз и домати е готов.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: