Начин на приготвяне
Лукът и чесънът се наситняват.
Оризът за рецептата се измива хубаво и се накисва в студена вода за 30 минути. Прецежда се.
Тиквичките се измиват старателно, отстраняват се дръжките и се нарязват на кубчета без да се белят предварително.
В подходяща тенджерка се загрява олиото, добавят се нарязаните зеленчуци (лук, чесън и тиквички) и щипка сол и се задушават до омекване, като се разбъркват често. Добавя се отцедения от водата ориз и след няколко минути и настърганите на едро ренде домати.
След още няколко минути, щом оризът поеме мазнината, се добавят три чаени чаши горещ зеленчуков бульон.
Изчаква се бульонът да заври, котлонът се намалява на минималната възможна степен и тенджерата се захлупва с капака. Оставя се постното ястие да покъкри около 15 минути, като периодично се разбърква с дървена бъркалка.
След това тенджерата се дърпа от котлона, оризът се овкусява със сол и черен пипер и се оставя захлупен още за още няколко минути, за да поеме течността.
Постният ориз с тиквички и домати в тенджера се поднася поръсен със ситно нарязан магданоз.
Добър апетит с този постен ориз! Лек, вкусен и икономичен. Ако обичате рецепти като класическия славянски гювеч, ще ви допадне и това безмесно предложение.