Ezine.bg»Рецепти»Основни Ястия»Гювеч»Постен ориз с тиквички и домати в тенджера

Постен ориз с тиквички и домати в тенджера

ЧародейкатаЧародейката
Ветеран
1908978193584
Постен ориз с тиквички и домати в тенджера
Снимка: Чародейката
1 / 5
02/04/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Постен ориз с тиквички и домати в тенджера е перфектното семейно ястие - икономичен и много вкусен. Може да го ползвате и като гарнитура."

Необходими Продукти

  • олио - 6 с.л.
  • тиквички - 700 г, млади
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • ориз - 1 ч.ч.
  • домати - 2 бр., настъргани
  • зеленчуков бульон - 3 ч.ч.
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • магданоз - 1/4 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът и чесънът се наситняват.

Оризът за рецептата се измива хубаво и се накисва в студена вода за 30 минути. Прецежда се.

Тиквичките се измиват старателно, отстраняват се дръжките и се нарязват на кубчета без да се белят предварително.

В подходяща тенджерка се загрява олиото, добавят се нарязаните зеленчуци (лук, чесън и тиквички) и щипка сол и се задушават до омекване, като се разбъркват често. Добавя се отцедения от водата ориз и след няколко минути и настърганите на едро ренде домати.

След още няколко минути, щом оризът поеме мазнината, се добавят три чаени чаши горещ зеленчуков бульон.

Изчаква се бульонът да заври, котлонът се намалява на минималната възможна степен и тенджерата се захлупва с капака. Оставя се постното ястие да покъкри около 15 минути, като периодично се разбърква с дървена бъркалка.

След това тенджерата се дърпа от котлона, оризът се овкусява със сол и черен пипер и се оставя захлупен още за още няколко минути, за да поеме течността.

Постният ориз с тиквички и домати в тенджера се поднася поръсен със ситно нарязан магданоз.

Добър апетит с този постен ориз! Лек, вкусен и икономичен. Ако обичате рецепти като класическия славянски гювеч, ще ви допадне и това безмесно предложение.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: