Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунак»Козунак със стафиди и оранжада

Козунак със стафиди и оранжада

ГеновеваГеновева
Копирайтър
2521k1k3
Козунак със стафиди и оранжада
Снимка: Геновева
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Щом усетим аромата на козунак, моментално за нас приключват всякакви диети и здравословни режими"

Необходими продукти

  • яйца - 2 бр. + 1 бр. жълтък за намазване
  • захар - 140 г + 2 с.л. захар за поръсване отгоре
  • кисело мляко - 100 г
  • лимонова есенция - 1 бр.
  • олио - 3 с.л. + 2 с.л. за намазване
  • суха мая - 7 г
  • брашно - 550 - 600 г
  • оранжада - 100 мл
  • стафиди - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме да приготвяме козунак със стафиди и оранжада, като първо разбиваме яйцата с телена бъркалка. Добавяме захарта постепенно и продължаваме да разбиваме. След това добавяме есенцията, олиото и киселото мляко и продължаваме да разбиваме.

Добавяме оранжадата, сухата мая и постепенно пресятото брашно. Бъркаме с телената бъркалка, докато това позволява и след това започваме да месим с ръце.

Месим до получаването на меко тесто. Тестото поставяме в купа, завиваме със стреч фолио и оставяме да втаса.

След като е втасало тестото, го вадим и го омесваме с допълнително олио. Разделяме го на 3 равни части. Във всяка една част слагаме от стафидите, които сме накиснали предварително. Завиваме козунака на плитка, поставяме в тава с хартия за печене и оставяме отново да втаса нашият плетен козунак.

След като е втасал, го намазваме с 1 жълтък и поръсваме със захар, която сме намокрили. Слагаме да печем в загрята фурна на 180 градуса без вентилатор.

Ако се запече много отгоре, покрийте с друго парче хартия за печене, за да не изгори козунакът. Страхотен, пухкав козунак се получава. Да ви е сладко!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: