Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сиропирани сладкиши»Шоколадово-меден сладкиш с бадеми

Шоколадово-меден сладкиш с бадеми

Шоколадово-меден сладкиш с бадеми2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Време е за истинска шоколадова наслада"

Необходими продукти

  • шоколад - 2 с.л. настърган
  • кафе - 2 с.л. сварено
  • брашно - 3/4 ч.ч.
  • яйца - 2 броя
  • захар - 3/4 ч.ч.
  • олио - 4 с.л.
  • бадеми - 5 - 6 нарязани
  • кисело мляко - 6 с.л.
  • сода за хляб - 1/2 ч.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • есенция - 1/2 бр. ромова
  • канела - 1/2 пакет
  • какао - 2 с.л.
  • мед - 2 с.л. за намазване
  • меден сироп - за сиропиране (60 мл вода + 1 лъжица мед)
  • кокосови стърготини
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте двете яйцата със захарта и кафето с помощта на миксер. Щом сместа стане хомогенна, налейте олиото и разбъркайте отново.

Угасете содата в бакпулвера в киселото мляко и когато шупне добавете към горната смес.

Пресейте брашното и го добавете заедно с какаото, канелата, наситнените бадеми, настъргания шоколад и есенцията. Трябва да се получи хомогенна смес за кекс.

Сложете хартия за печене в тава и сипете вътре сместа. Загрейте фурната на 180 градуса. Печете сладкиша за 30-тина минути.

Сипете лъжицата мед в хладка вода и разбъркайте до разтварянето на меда. Набодете готовия сладкиш с клечка за зъби и намажете с четка сиропа.

Накрая намажете сладкиша само с меда, който ще се разтопи от топлината.

Поръсете с кокосови стърготини. Изчакайте сиропирания сладкиш да се охлади, разрежете и поднесете.

Шоколадово-меденият сладкиш с бадеми е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: