Начин на приготвяне
Сипваме содата в киселото мляко, за да се угаси. Прибавяме и 6 с.л. пудра захар и разбъркваме добре. Брашното пресяваме.
Смесваме го с размитата в хладка вода мая, предварително разбитите яйца и киселото мляко и замесваме меко тесто. Оставяме тестото на топло да втаса.
Измиваме сливите и ги разполовяваме. Отстраняваме костилките и ги накисваме в смес от ром, остатъка от пудрата захар, 1 щипка канела и 1 щипка смлян карамфил.
Разделяме тестото на две части и ги разточваме на 2 тънки кори. С едната застиламе дъното на предварително намазнена тава. Отгоре подреждаме половинките сливи, поръсваме с още малко пудра захар и канела.
Отгоре поставяме втората кора, намазваме с разбитото яйце и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35-40 минути.
Поднесете сладката баница със сини сливи, поръсена с пудра захар.