Кремки за деца

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8832k17k
Кремки за деца
Снимка: Yordanka Kovacheva
6 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
18
"Зарадвайте най-малките членове вкъщи с тези чудесни кремки"

Необходими продукти

  • За тесто
  • брашно - 400 г
  • краве масло - 120 г меко, на стайна температура
  • яйца - 2 бр. големи (по 60 - 62 г всяко)
  • захар - 60 г
  • прясно мляко - 80 мл
  • мая - 30 г жива
  • сол - 1 щипка
  • За крем
  • прясно мляко - 300 мл
  • сметана - 50 мл
  • плод - 200 г по избор (ягоди, малини, праскови, киви, круши)
  • нишесте - 25 г
  • захар - 90 г
  • краве масло - 15 г
  • Още
  • цветни пръчици - за поръсване
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Започнете с приготвянето на млечния крем, за да има време да изстине и стегне.

Изборът ми за плодов крем е мисля подходящ за деца, за да хапват те повече витамини. Затова и го правя натурален, а не от пакетче, и самите плодове, както ще забележите, не се варят много, за да се запазят полезните им съставки.

Изберете плод, любим на вашите деца, който обаче и да е подходящ за крем. Сред предложените от мен са ягоди, праскови, киви, круши и малини. Може да се комбинират или да е само един плод. Смилат се на пюре, а ако се ползват малини, задължително и се прецеждат, заради твърдите семчици. Взависимост от това колко е сочен плодът, количеството нишесте може да варира и да е необходимо малко повече от него.

2. Загрейте млякото и сметаната със захарта на умерен огън. Разбийте нишестето в плодовото пюре и сипете на тънка струйка към горещото мляко на котлона. Бъркайте до сгъстяване с телена бъркалка, а накрая добавете и маслото разбърквайки, докато се разтопи.

3. Прехвърлете кремчето в друг съд, за да изстива по-бързо. Бъркайте от време на време, за да не хваща коричка. Това може да се предотврати много лесно, като се прилепи стреч фолио към повърхностния слой, но пък би забавило процеса на охлаждане. Вие преценете.

4. За тестото пресейте брашното в купа и смесете със захарта. Към тях натрошете маята и втрийте. Това е по-различна техника от познатата ни за разтваряне на маята в течност, но е също толкова сполучлива.

5. Към сухата смес чукнете яйцата, сипете и млякото и замесете тесто. То ще бъде по-твърдо, но идва ред да го омекотим, като започнем да вкарваме мекото масло малко по малко в тестото, докато го месим. Така, докато се усвои напълно.

6. Оставете тестото да почине 30 минути и го разделете на 18-20 малки части. Оформяйте топчета, разточвайте или сплесквайте върху намазнен плот и в средата слагайте от крема.

Прегъвайте, защипвайки краищата, а после връхчетата подпъхвайте отдолу, а оформените кремки подреждайте откъм гладката страна нагоре.

Тавичката трябва да е застлана с хартия за печене или да е намаслена, а между всяка кремка да има разстояние.

7. Намажете с вода с помоща на кухненска четка и оставете за 1 час или докато бухнат.

Отново намажете с вода втасалите кремки, поръсете с цветни пръчици и печете на 220°C 5 минути, а след това още 15 минути на 180°C.

8. След като изстинат, може да изненадате и зарадвате най- малките членове на семейството с тези очарователни кремки за деца. По желание поръсете ги и с пудра захар.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: