Начин на приготвяне
Първо разбийте белтъците заедно със захарта до получаването на хубав и пухкав крем.
Налейте на тънка струйка първо олиото, после млякото, като през цялото време не спирате да разбивате.
Пресейте направо към сместа брашното с ванилията и бакпулвера, като бъркате внимателно с шпатула, използвайки плавни движения. Щом се усвои брашното, добавете лимоновия сок, а за повече аромат може да добавите и малко лимонова кора.
Сипете получената смес в предварително намазнена и набрашнена тава (диаметър 20-22 см). Печете кекса в загрята на 180 градуса фурна - необходими са около 18 минути.
Обърнете готовия кекс върху решетка, за да изстине. След това го върнете в същата форма и с помощта на метално шишче го надупчете.
На слаб огън сложете тенджерка с млякото, маслото, рома и шоколада. Бъркайте до разтопяване на шоколада. Залейте кекса с получената глазура - тя е достатъчна за постигане на приятна сочност на сладкиша. В случай, че искате мокър кекс, добавете още малко мляко.
Оставете кекса да усвои глазурата за 1-2 часа.
Започнете да приготвяте крема. Загрейте сметаната заедно със захарта и малко количество от млякото. В останалото мляко сипете брашното и разбийте старателно с телена бъркалка, за да не се образуват бучки.
Сипете брашнения крем при сметаната, когато тя започне да завира на котлона. Нека котлонът бъде умерен, за да не загаря кремът по дъното. Ароматизирайте с ванилията и бъркайте до сгъстяване - около 7 минути.
Залейте кекса с млечния крем и оставете отново да стегне. Получава се страхотен десерт - кекс, сладкиш или дори торта, ако направите красива украса.
Кексът с крем 3в1 е страхотен, опитайте!