ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Пълнозърнест Хляб»Ръжено-пшеничен хляб с мая

Ръжено-пшеничен хляб с мая

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8082k15k905
Ръжено-пшеничен хляб с мая
Снимка: Yordanka Kovacheva
22/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10
"Отвън коричка, отвътре мека и пухкава сърцевина - точно така изглежда перфектният домашен хляб"

Необходими Продукти

  • квас с мая
  • мая - 10 грама жива
  • вода - 60 мл
  • брашно - 60 грама от твърда пшеница
  • Основно тесто
  • ръжено брашно - 150 грама
  • мая - 10 грама жива
  • бяло брашно - 300 грама от твърда пшеница+ за поръсване и доомесване
  • вода - 300 мл
  • олио - за намазняване на купата и ръцете
  • сол - 2 ч.лъжички
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете живата мая (10 г) във водата (60 мл), добавете брашното за предварителното ферментиране и разбъркайте до получаване на кашичка. Сложете в съд с херметическо затваряне и приберете за 1 нощ в хладилника.

Предварителната закваска за хляба се изважда около 30-тина минути преди замесването му. В купа сипете ръженото брашно и към него с пресяването добавете бялото брашно.

В средата направете кладенче, в което сипете леко затоплената вода (300 мл), натрошете другите 10 грама мая и вече добавете шупналата закваска. Постепенно започнете да замесвате тесто, което е по-меко от обикновеното тесто.

В случай, че лепне прекалено много, може да си добавите още малко брашно, но внимавайте да не стане твърдо тестото.

Щом тестото добие желаната еластичност, го сложете на предварително набрашнен плот и месете в продължение на 10-тина минути. Ако ви лепне, намазнявайте ръцете си с олио.

Върнете замесеното тесто в намазнената купа, покрийте с чиста кърпа и оставете да втаса за около час.

След това внимателно хванете последователно четирите краища на тестото, като издръпвате и го сгъвате. Оставете го за още около час, повтаряйки тази процедура още 1 път. Директно от купата обърнете тестото в тавичката, която сте предвидили за печене.

Набраната страна на тестото трябва да е отгоре, защото така селският хляб ще има по-автентичен вид. Поръсете тестото с малко брашно, не е необходимо да правите ресни.

Оставете пълнозърнестия хляб да почине около 30-40 минути. Включете фурната на високи градуси - 240. Сложете хляба да се пече и напръскайте стените с вода, бързо затворете вратичката.

След 10 минути намалете градусите на 200 и печете още 30-тина минути. Когато почукате коричката на хляба, трябва да се чува звук на кухо. Охладете готовия хляб върху решетка, след това разрежете и поднесете.

Ръжено-пшеничният хляб с мая е уникален, опитайте го!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: