Начин на приготвяне
Много проста рецепта, при която ароматните билки, свързани с шалот, чудесно подобряват печеното свинско месо. Нежно и ароматно печено свинско с гъби, което ще зарадва цялото семейство.
Запечете месото от всички страни в гювеч (чугунен или др. по избор) с горещ зехтин (половината количество зехтин - 2 с. л. и масло - 2 с. л.). Добавете нарязания шалот и го зачервете. Добавете сол и черен пипер.
Поставете всички билки (с изключение на магданоза/копъра) и половината счукани скилидки чесън в гювеча. Налейте бялото вино и водата. За по-голям разкош добавете шепа боровинки в гювеча с месото. Оставете да заври, покрийте и печете 1 час.
Нарежете гъбите наполовина, ако е необходимо и по-ситно. Сложете ги загрят в тиган на силен огън, в който сте добавили останалото количества от зехтин и масло, леко ги запечете.
Извадете гювеча от фурната, обърнете месото, за да го полеете със соса. Добавете останалите счукани скилидки чесън, гъбите и соса им, накълцания магданоз и дехидратирания телешки бульон. Разбъркайте и подправете, ако е необходимо, със сол.
Смесете всичко и върнете във фурната за 30 минути, гответе без да покривате гювеча (или дори 1 час в зависимост от размера), като намалите фурната до 180 градуса.
Преди да извадите ястието от фурната добавете, около 1 с. л. царевично нишесте, да сгъстите соса.
След една минутка извадете, нарежете месото и веднага поднесете печено свинско с билки и гъби, придружено от зеленчуци по ваш избор (картофено пюре, пържени зеленчуци и др.).
Съвет: Можете да нарежете предварително месото на порции и да печете, като времето на готвене се съкращава. Ако приготвите свинско бон филе във фурна, времето на готвене е само 30 минути, като добавяте сотираните гъби в началото на печенето.
Свинското печено с билки и гъбен сос е готово.