Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Свинско печено»Свинско печено с билки и гъбен сос

Свинско печено с билки и гъбен сос

IvelinaIvelina
Новак
832972k
Свинско печено с билки и гъбен сос
Снимка: Ivelina
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Невероятно изискано, ароматно и апетитно ястие от свинско печено с билки и гъбен сос"

Необходими продукти

  • свинско месо - 1 кг контрафиле, рибица, бон филе
  • шалот - 3 малки
  • гъби - 400 г
  • чесън - 1 глава
  • пресен розмарин - клонче
  • мащерка - клонче прясна
  • магданоз - клонче пресен магданоз/копър
  • градински чай - няколко листа
  • бяло вино - 200 мл сухо
  • вода - 200 мл
  • телешки бульон - 1 супена лъжица дехидратиран
  • зехтин - 4 с.л.
  • масло - 4 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • боровинки - 100 г (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Много проста рецепта, при която ароматните билки, свързани с шалот, чудесно подобряват печеното свинско месо. Нежно и ароматно печено свинско с гъби, което ще зарадва цялото семейство.

Запечете месото от всички страни в гювеч (чугунен или др. по избор) с горещ зехтин (половината количество зехтин - 2 с. л. и масло - 2 с. л.). Добавете нарязания шалот и го зачервете. Добавете сол и черен пипер.

Поставете всички билки (с изключение на магданоза/копъра) и половината счукани скилидки чесън в гювеча. Налейте бялото вино и водата. За по-голям разкош добавете шепа боровинки в гювеча с месото. Оставете да заври, покрийте и печете 1 час.

Нарежете гъбите наполовина, ако е необходимо и по-ситно. Сложете ги загрят в тиган на силен огън, в който сте добавили останалото количества от зехтин и масло, леко ги запечете.

Извадете гювеча от фурната, обърнете месото, за да го полеете със соса. Добавете останалите счукани скилидки чесън, гъбите и соса им, накълцания магданоз и дехидратирания телешки бульон. Разбъркайте и подправете, ако е необходимо, със сол.

Смесете всичко и върнете във фурната за 30 минути, гответе без да покривате гювеча (или дори 1 час в зависимост от размера), като намалите фурната до 180 градуса.

Преди да извадите ястието от фурната добавете, около 1 с. л. царевично нишесте, да сгъстите соса.

След една минутка извадете, нарежете месото и веднага поднесете печено свинско с билки и гъби, придружено от зеленчуци по ваш избор (картофено пюре, пържени зеленчуци и др.).

Съвет: Можете да нарежете предварително месото на порции и да печете, като времето на готвене се съкращава. Ако приготвите свинско бон филе във фурна, времето на готвене е само 30 минути, като добавяте сотираните гъби в началото на печенето.

Свинското печено с билки и гъбен сос е готово.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: