Начин на приготвяне
Приготвя се бульон от зеленчуците (лук, моркови, чушка), сол и 1 литър вода.
Нарязаният на ситно лук се запържва с малко масло на слаб котлон (за 2-3 минути), добавя се оризът (разбърква се за минута-две) и се слага миксът от зеленчуци. Налива се бялото вино.
След това с чарпак се налива от горещия зеленчуков бульон, като не трябва да се слага цялото количество наведнъж.
Слагат се 2-3 черпака, изчаква се оризът да поеме течността и пак се слага. Котлонът трябва да е на умерена температура през цялото време.
Не забравяйте да разбърквате ястието, за да не загори. Ризотото става бързо. Обикновено са му нужни коло 15 минути.
По желание може да поднесете готовото ризото, поръсено с пармезан.
Ризотото с микс зеленчуци е много вкусно.