Начин на приготвяне
Мидите и стридите се задушават в тенджера с 2 супени лъжици мазнина, на силен огън, докато се отворят. Отстраняват се някои от раковините, другите се запазват.
Калмарите се нарязват на парчета, скаридите - на половинки, лукът и чесънът – на ситно.
Загрява се една супена лъжица олио и половината лук и чесън се изпържват до златисто. Добавят се калмарите и скаридите и се задушават, докато останат на мазнина.
В останалото олио се запържва остатъкът от лука и чесъна, добавя се оризът и разбърква с дървена лъжица, докато поеме мазнината. Полива се с половината вино и се посолява на вкус.
Щом оризът го поеме, се долива останалото. След като се изпари се добавя и бульонът – лъжица по лъжица, като се изчаква да се изпари, преди да се добави следващата.
Полива се с прецедения бульон, в който са се задушавали мекотелите, и се вари още 10 минути (докато оризът започне да се отделя на зрънца).
Сваля се от котлона, разбърква се с маслото, сиренето, мекотелите и нарязания магданоз и ризотото се сервира.