Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Ризото с миди и зеленчуци

Ризото с миди и зеленчуци

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Новак
1464932k
Ризото с миди и зеленчуци
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
2

Необходими продукти

  • миди - 250 г без черупка
  • ориз - 8 с.л.
  • домати - 100 г чери или друг дребен сорт
  • грах - 150 г
  • тиквички - 1 бр. малка
  • чесън - 2 скилидки
  • магданоз - щедра щипка
  • сол
  • зехтин
  • черен пипер
  • бяло вино
  • за зеленчуковия бульон
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 глава кромид
  • целина - 1 стрък
  • сол - щипка
  • вода - 1 л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете зеленчуците за бульона, нарежете ги на едри парчета. Сложете в тенджера, налейте 1 л вода и сварете за 30 мин. Посолете. В тиган загрейте 3-4 с.л. зехтин. Пуснете наситнените скилидки чесън и щипка магданоз.

Запържете за минута и добавете мидите. Полейте с 2 с.л. бяло вино и задушете за 5 мин. Отдръпнете съда от котлона. Нарежете тиквичката на дребни парчета. В друг тиган налейте малко зехтин.

Добавете тиквичката, целите доматки и граха. Посолете и запържете за кратко, след което налейте 1 черпак от зеленчуковия бульон, захлупете съда и задушете до омекване на зеленчуците.

В плитка широка тенджера изсипете 8 с.л. ориз за ризото. Запечете до леко покафеняване. Налейте няколко черпака топъл бульон и сварете до готовност на ориза. Ако поеме течността, налейте малко от бульона.

Малко преди да свалите ориза от огъня, добавете зеленчуците с мидите. Довършете готвенето на вкусното ризото. Сервирайте ризотото с миди и зеленчуци, поръсено с щипка черен пипер.

Да ви е сладко!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: