Начин на приготвяне
Почистете добре калкана от вътрешностите, след което го измийте. По гърба на рибата направете три не много дълбоки разреза с помощта на остър нож.
Намажете целия калкан със зехтин, намажете добре коремчето и направените процепи. Посолете го.
Сложете хартия за печене в широка тава и я намазнете. Нарежете на тънки колелца тиквичките и чесъна, подредете ги, като ги застъпвате леко по цялата повърхност на тавата (най-добре да слагате чесъна между колелцата тиквичка).
Поръсете ги със зехтин и го осолете. Печете в загрята на 200 градуса фурна за 10-тина минути - трябва само да омекнат леко. Извадете тавата и сложете калкана с корема надолу върху печените зеленчуци.
Залейте рибата с бялото вино и още малко зехтин, печете 25-3 минути, като усилите фурната на 220 градуса.
Печената риба е готова, когато в процепите й вече няма течност или пък е много малко.
Печеният калкан на фурна е готов.
Коментари