Ezine.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Печен калкан на фурна

Печен калкан на фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Печен калкан на фурна
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
38 мин.
Общо
53 мин.
Порции
3
"Слагаме картофките във фурната, защото ще ги поднесем заедно с тази печена рибка на фурна"

Необходими продукти

  • калкан - 1400 грама
  • бяло вино - 70 мл
  • тиквички - 1 бр. голяма или 2 по - малки
  • чесън - 3 скилидки
  • зехтин - около 50 мл
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете добре калкана от вътрешностите, след което го измийте. По гърба на рибата направете три не много дълбоки разреза с помощта на остър нож.

Намажете целия калкан със зехтин, намажете добре коремчето и направените процепи. Посолете го.

Сложете хартия за печене в широка тава и я намазнете. Нарежете на тънки колелца тиквичките и чесъна, подредете ги, като ги застъпвате леко по цялата повърхност на тавата (най-добре да слагате чесъна между колелцата тиквичка).

Поръсете ги със зехтин и го осолете. Печете в загрята на 200 градуса фурна за 10-тина минути - трябва само да омекнат леко. Извадете тавата и сложете калкана с корема надолу върху печените зеленчуци.

Залейте рибата с бялото вино и още малко зехтин, печете 25-3 минути, като усилите фурната на 220 градуса.

Печената риба е готова, когато в процепите й вече няма течност или пък е много малко.

Печеният калкан на фурна е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Много лесна рецепта, стана вкусно. Аз обаче нямах тиквички, нарязах на чипс сладки картофи, които се запекоха до хрупкаво и стана страхотно!
20.10.2021 10:01