Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Шоколадов мраморен кекс

Шоколадов мраморен кекс

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Шоколадов мраморен кекс3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Това не е обикновен кекс, а шоколадово изкушение, с невероятен вкус и аромат!"

Необходими продукти

  • масло - 180 г
  • захар - 2 ч.ч.
  • яйца - 4 бр.
  • брашно - 3 ч.ч. пресято
  • бакпулвер - 2 - ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • шоколад - 30 гр. горчив
  • ванилия - течна 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме белтъците и жълтъците по отделно, като добавяме по 1 ч.ч. захар постепенно. Добавяме млякото и белтъците към жълтъците, след това и разтопеното масло.

Смесваме бакпулвера и солта с брашното и започваме да добавяме към сместа, като разбъркваме непрекъснато.

Отделяме 1/3 от тази смес и към нея добавяме предварително разтопения шоколад. Към другата смес добавяме ванилията. Изсипваме в намаслена и набрашнена форма за кекс първо шоколадовата смес, а в нея и светлата, така, че тъмното тесто да остане отстрани и отдолу във формата.

Пече се в предварително загрята фурна на около 180 гр. за приблизително 50 - 60 мин. Оставяме настрани да се охлади на стайна температура (за около час) и обръщаме в чиния за сервиране.

По желание поръсваме мраморния кекс с пудра захар или пък правим глазура от шоколад

Рейтинг

4.5
513
45
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Даниил Биков
Даниил Биков
Кексът е феноменален, опитайте няма да сгрешите.
08.05.2024 18:54
Ива
Ива
1 ч.ч кафе 3:1 дали ще може да замести прясното мляко?
26.08.2013 13:41
1
Eli
Eli
Абе хора честно ви трябват малко часове по български. Рецептата се разбира без проблем. Захарта е 2 чаши, пише по една чаша в белтъците и една в жълтъците. После 1/3 от сместа се оцветява в кафяво ( за целта се слага в отделна купа), а 2/3 си остава бяла, Във формата се изсипва първо кафявата, а върху нея и бялата смес. Нищо не остава. Толкова ясно е обяснено, че няма и накъде.
06.06.2012 14:18
4
нина
нина
И като отделим 1/3 от сместа с разтопения шоколад какво я правим, като печем другата смес ? Нещо не е много ясно.
04.04.2011 19:14
1
Диана
Диана
Ами прочети по - добре, имаме две чч захар, значи разбъркваме жълтъците с едната половина и белтъците с другата половина.
15.10.2009 11:12
1
алекс
алекс
В сайта има страхотни рецепти, но не ми харесва, че не са добре обяснени. Имайте в предвид, че и начинаещи четат тези рецепти. Ето тук примерно: захарта постепенно - къде я слагаме, при белтъците или жълтъците?
31.08.2009 01:40
2
1